הורות היא לא דבר שנולדים איתו, ולכן כאשר מגיע לעולם תינוק חדש זה רק טבעי והגיוני שנרצה ללמוד הכל, מהבסיס ועד לשלבים המתקדמים ביותר לגבי תזונה, טיפול, והתמודדות עם מצבים שונים. מהי תזונת התינוקות המומלצת, ואיך יודעים מאיפה להתחיל? הכל במאמר שלפניכם.
מה הכי חשוב לדעת על תזונת תינוקות
בין אם בחרתם בהנקה, ובין אם בחרתם בתזונה מפורמולה ללא ספק חשוב להבין את הבסיס עבור תזונת תינוקות איכותית. על פי ארגון הבריאות העולמי ומשרד הבריאות בישראל ההמלצה היא כאשר מדובר על הנקה לוודא שאין HIV, מחלות פעיות אחרות או נטילת תרופות בעייתיות שעלולות להעביר מרכיבים אלו ואחרים אל התינוק בזמן ההנקה. במקרים אלה, מומלץ לקחת בחשבון תזונת תחליף חלב אם. חשוב לציין שדפוסי הגדילה של תינוקות יונקים שונים מאלו של תינוקות שניזונים מפורמולה. תינוקות יונקים נוטים להעלות במשקל באופן איטי יותר מגיל שלושה חודשים ועד לשנה, וזאת בהשוואה לתינוקות הניזונים מפורמולה.
מהן שיטות האכלת התינוקות?
שיטות ההאכלה עבור תזונת תינוקות הן או הנקה, או האכלה באמצעות בקבוק. אם אין אפשרות להנקה ישירה כדאי לבחור בחלב אם שהינו שאוב בבקבוק. אם זוהי אינה אופציה, אפשר להשתמש בתמ"ל אך רצוי שזה יהיה מדויק, ללא גושים וללא בועיות על מנת שלא יהיו כאבי בטן וגזים לתינוק. חשוב לדעת גם שהאכלה בבקבוק דורשת פחות מאמץ מהתינוק, שכן זרימת החלב היא בדרך כלל מהירה יותר ואינה מווסתת על ידי התינוק, בניגוד להנקה. יחד עם זאת, האכלה מהירה מדי בבקבוק עלולה לאמץ את מערכת העיכול של התינוק, ולגרום לקוליק, אי נוחות בבטן, גזים והתרחבות יתר של הקיבה. השיטה המומלצת להאכלה בבקבוק היא האכלה בקצב, המחקה באופן הדוק את ההנקה בכך שהיא מאפשרת לתינוק לשלוט בקצב זרימת החלב. לשימוש זה, חברת 'ביאמבה' המציאה את 'ביאמבה בר' המאפשר הכנת תמ"ל בתוך 8 שניות, בטמפרטורה מדויקת ובדחיסות מושלמת ללא בועיות וללא גושים וזהו פתרון אידיאלי.
מהם עקרונות ההאכלה לתינוקות?
עקרונות ההאכלה בנושא תזונת תינוקות הם ברורים וחשובים, הנה הם באופן מרוכז ומסודר:
- בחרו פטמת בקבוק מתאימה כדי להבטיח זרימת חלב איטית
- החזיקו את התינוק כשראשו גבוה מגופו (לפחות בזווית של 45 מעלות) בזמן ההאכלה
- הכניסו את פטמת הבקבוק לפיו של התינוק, מקמו אותה בין השפה העליונה לאף
- החזיקו את הבקבוק בזווית שבה אין חלב בפטמה כדי לדמות יניקה מוקדמת
- לאחר היניקות הראשוניות, הרימו את הבקבוק כך שרק מחצית מהפטמה תתמלא בחלב
חשוב לקחת הפסקות במהלך ההאכלה כדי למנוע האכלת יתר, הציעו בעדינו את פטמת הבקבוק לתינוק בהפסקות. אם התינוק לא מגלה עניין נוסף, ייתכן שהארוחה פשוט הסתיימה. גישה זו מאפשרת שילוב של הנקה והאכלה מבקבוק תוך הפחתת הסיכון להאכלת יתר והעדפת הבקבוק.
אילו סוגי פורמולות קיימות להאכלת התינוקות?
לפני שנדבר על סגנונות הפורמולות במסגרת תזונת תינוקות חשוב לדעת, פורמולות מזון לתינוקות מיועדות לתינוקות היונקים חלקית או לא יונקים כלל עד גיל שנה. קיימים כמה סוגים עיקריים. אצל תינוקות בריאים אין צורך להקפיד על סוג אחד ספציפי של פורמולה וניתן לשנות גם בין מותגים שונים. עם זאת, חשוב לעקוב אחר הוראות ההכנה שסופקו על ידי היצרן הספציפי. ישנם מספר סוגים של פורמולות מזון לתינוקות:
פורמולה על בסיס חלב פרה המועשרת בברזל
זוהי פורמולה המומלצת לרוב התינוקות, למעט מקרים בהם הדרישות הרפואיות דורשות פורמולה מסוג אחר. פורמולה זו מתאימה לתינוקות בוגרים ללא היסטוריה משפחתית של אלרגיות.
פורמולה על בסיס סויה
פורמולה זו שונה מפורמולה המבוססת על חלב פרה בהיבטים השונים, כולל מקור חלבון, פחמימות, הרכב חומצות אמינו ותכולת פיטואסטרוגן. הפורמולה לא הוכחה כמפחיתת סיכון למחלות אצל תינוקות בסיכון גבוה. יש לשקול זאת עבור תינוקות עם אלרגיות לחלב פרה, גלקטוזמיה או משפחות המקפידות על תזונה צמחית.
פורמולה היפואלרגנית המכילה חלבון מראש
פורמולה זו מיועדת בעיקר לתינוקות וילדים הסובלים מאלרגיות לחלבון חלב פרה, יש להשתמש בפורמולה זו רק בהמלצת רופא או דיאטנית ועם מרשם רפואי.
פורמולה המבוססת על חומצות אמינו חופשיות
פורמולה זו מיועדת לתינוקות וילדים עם מצבי מעיים ספציפיים או לאלו עם אלרגיות לחלב פרה ולסויה. יש להשתמש בה רק בהנחיית רופא או דיאטנית ועם מרשם רפואי.
חברת ביאמבה מביאה עד אליכם את המוצרים הטובים ביותר, והאיכותיים ביותר לצמיחה והתפתחות תקינה בתזונה, הנקה או תמ"ל. לחברה צוות מיומן ומקצועי, מוצרים הנבחרים בקפידה, ופיתוחים עצמאיים חדשניים על מנת שתוכלו אתם ההורים לגדל את ילדכם בנחת.