חלב אם ידוע כתזונה המושלמת לרוב המכריע של תינוקות שזה עתה נולדו. יש יתרונות רבים בהנקת התינוק. חלב האם הוא זמין ונקי ובטמפרטורה המתאימה לאכילה. חלב אם כולל מספר גדול של חומרי חיסון ופרוביוטיקה המחזקים את מערכת החיסון של הילוד ומגנים עליו מפני זיהומים שונים. הנקה גם מגנה בפני אלרגיות ומחלות דלקתיות שונות. במקורות שונים נטען שהנקה מגנה גם בפני השמנה בגיל מאוחר יותר. בעת ההנקה משתחררים הורמונים התורמים לתחושה של רוגע אצל האם. הנקשה גם מחזקת את הקשר שבין האם לתינוק ועוזרת להגביר תחושות ביטחון אצל התינוק.
לכן, במהלך ארבעת החודשים הראשונים בחיי התינוק, רצוי להניקו בלבד, ללא מתן מזונות אחרים. לאחר מכן, אפשר להתחיל לחשוף אותו למזונות נוספים שימלאו צרכים תזונתיים של התינוק כאשר הוא מתחיל להתבגר.
תחליפי חלב אם
באופן עקרוני, אין צורך להשתמש בתחליפי חלב אם – זאת כל עוד ההנקה מתאפשרת באופן חופשי וטבעי והתינוק מתפתח ללא בעיות. עד גיל 3 חודשים יש יתרונות משמעותיים להנקה על פני תחליפים, והחל מגיל זה חשיבות היתרונות מתחילה לפחות בהדרגה. אם ההנקה אינה מתאפשרת מסיבות שונות, אפשר להסתייע בתחליפים.
תחליפי חלב מנסים לדמות ככל האפשר את ההרכב של חלב אם, אולי לחלב אם אמיתי תמיד יהיה יתרון. כל תחליפי חלב האם בישראל מיוצרים בהתאם לסטנדרטים בינלאומיים ובפיקוח מוקפד של משרד הבריאות. תחליפים אלו מכילים חלבונים, שומנים ופחמימות במינון ובהרכב המתאימים למערכת העיכול הרגישה והמתפתחת של התינוק, עם הרכב מתאים של ויטמינים, מינרלים ואלקטרוליטים להתפתחות תקינה של הכליות.
כיוון שחלב אם עני בברזל, רצוי בגיל מספר חודשים לתת תוספת ברזל, בעיקר אם התינוק יונק. תחליפי חלב אם מועשרים בברזל, אך עדיין יש צורך בטיפול ומעקב אצל רופא ילדים.
יש בשוק תחליפי חלב אם מסוגים שונים, כולל תחליפים נטולי לקטוז, תחליפים מבוססי חלבון סויה, תחליפים המתאימים למצבים של אלרגיה וכאלה המתאימים לבעיות ספיגה. ישנם הממליצים להימנע בתחליפים מבוססי סויה עקב הזמינות הביולוגית הנמוכה שלהם והחשיפה לפיטואסטרוגנים. כדאי תמיד להיוועץ ברופא לפני שעוברים לסוגי תחליף אחרים.
ומה עם הנקה?
כאשר מדובר בהנקה, משאבת חלב יכולה להיות כלי חשוב ונוח לאימהות. משאבות חלב מאפשרות לאימהות שאיבה של החלב ושמירה עליו בבקבוקים להאכלה בזמן מאוחר יותר. זהו פתרון מצוין לאימהות שחוזרות לעבודה או כאלו המתקשות בהנקה ישירה מסיבות שונות. בנוסף, השימוש במשאבה יכול לסייע לשמור על ייצור החלב ולמנוע גודש בשד. משאבות חלב מודרניות מציעות מגוון פונקציות כמו התאמת עוצמת השאיבה, ניידות ושמירה על סטריליות, שמאפשרות להקל על תהליך השאיבה ולשמור על איכות החלב. כך ניתן להבטיח שהתינוק יקבל את היתרונות התזונתיים והחיסוניים של חלב אם גם אם ההנקה הישירה אינה אפשרית בכל עת.
מגיל 4 חודשים – חשיפה למזונות שונים
בגיל הזה כדאי להתחיל בחשיפת התינוק למזונות שונים. רצוי להתחיל בכמויות קטנות כמזון משלים להנקה, וכך הוא יוכל להכיר סוגים שונים של טעמים ומרקמים, וגם לאפשר למערכת החיסון שבמעי להכיר מרכיבי מזון שלא הכירה עד כה.
עדיף לחשוף את התינוק לפרי או ירק אחד בכל פעם, ולוודא שלא מתפתחת תגובה אלרגית כלשהי לפני שעוברים לפרי או לירק הבא. יש לזכור כי בשלב הזה התינוק נחשף למזונות למטרת התפתחות, ולא למטרת תזונה. התינוק עדיין צריך הנקה (או תחליף חלב אם), כדי שצרכיו התזונתיים ימולאו ברמה משביעת רצון שתוביל לבריאות טובה.