ההחלטה לשלב גם האכלה מבקבוק יחד עם ההנקה אינה מעידה על הפסקת הנקה. השילוב בין הנקה לבין שאיבת חלב אם לטובת האכלה מבקבוק מאפשר אימא מניקה ליהנות מכל העולמות. כל עוד מבצעים נכון את ההליך ההנקה אינה נפגעת והתינוק ממשיך לקבל תזונה בריאה מבוססת חלב אם. אנו נסביר כאן כיצד מאכילים תינוק יונק בבקבוק, כמה פעמים אפשר לשאוב חלב אם ונוסיף טיפים לשגרת האכלה משולבת מוצלחת.
איך מבצעים נכון שאיבת חלב אם?
שאיבת חלב אם מאפשרת לתינוק להמשיך ליהנות מכל היתרונות הבריאותיים שיש לחלב אם גם כאשר האם אינה זמינה להנקה. לטובת שאיבה מוצלחת ונטולת כאב נדרשת משאבת חלב איכותית שמדמה פעולת יניקה. את תדעי שבחרת נכון כאשר פעולת השאיבה תהיה נוחה ונטולת כאב או תחושת אי נעימות. את השאיבה חשוב לבצע בסביבה נקייה בעוד האם יושבת בנוחות וחשה רגועה. עבור אימהות טריות נציין שההסתגלות לשימוש במשאבת חלב דורשת זמן, עלייך להיות סבלנית ולהמשיך להתמיד גם כאשר התפוקה נמוכה. נדגיש שכמות החלב שאת מצליחה או לא מצליחה לשאוב אינה מעידה על כמות החלב שהתינוק מקבל בהנקה.
האכלה ראשונה של תינוק יונק עם בקבוק
תינוק יונק שפוגש לראשונה בקבוק לא יידע מה עליו לעשות. ההבדלים בין השד לבין הבקבוק משמעותיים והתינוק נדרש בהתאם ללמוד מיומנות חדשה. על כן, כדאי לבצע את החשיפות הראשונות לבקבוק כאשר התינוק רגוע ואינו רעב מאוד. לקראת חזרה לעבודה או ללימודים יש להתחיל בחשיפה אל הבקבוק כמה שבועות מראש. במידה והתינוק מסרב להאכלה מהבקבוק, נסי להחליף את הבקבוק באחר עם עדיפות לבקבוקים שמדמים פטמת שד. התינוק עשוי לסרב בנחישות לקבל את הבקבוק מהאם בעוד כאשר האב מאכיל אותו הוא אוכל בתיאבון.
כמה פעמים אפשר לשאוב חלב ביום?
את מספר שאיבות החלב ותדירות השאיבות יש להתאים באופן אישי לגיל של התינוק, תפוקת החלב ובעיקר, התדירות של ההנקות. יש הבדל בין שאיבת חלב שנועדה לתת מענה לערב אחד בו האם תהיה רחוקה מהתינוק, לבין תדירות שאיבה מומלצת עבור אם שחוזרת לעבודה במשרה מלאה. לרוב, במטרה לשמר ייצור חלב לטובת האכלה מלאה בחלב אם כדאי להתמיד ב-3 הנקות לפחות במהלך היום ועוד כ-4 שאיבות. נתאים את התדירות של השאיבות לכמות הפעמים בהם התינוק אוכל בכל יום. במילים פשוטות, כמות נכונה של שאיבות היא כזו שתואמת את הצרכים של האם והתינוק.
טיפים שימושיים לשילוב בין הנקה לבין האכלה מבקבוק
שגרת האכלה קבועה – הקפדה על לוח זמנים שכולל שעות קבועות להנקה, שעות קבועות לשאיבה ושעות קבועות להאכלה בבקבוק חיונית עבור האם והתינוק. יש להקפיד על 3-4 הנקות ישירות במהלך היום עם דגש על הנקה ישירה בבוקר ובערב. במהלך היום, כאשר האם אינה נמצאת בקרבת התינוק משאבת חלב מחליפה את פעולה היניקה ומעודדת את המשך ייצור החלב.
הסתגלות – התינוק וגם האם זקוקים לזמן על מנת להסתגל למצב החדש, יש להתחיל בחשיפה לבקבוק כחודש לפחות טרם החזרה לעבודה / כניסה למסגרת של מעון. במקרים בהם צפויה האכלה בבקבוק שמשלבת גם חלב אם שאוב וגם פורמולה, ניתן יהיה לערבב תחילה את חלב האם יחד עם הפורמולה בכדי להרגיל את התינוק לטעם החדש.
עידוד ייצור חלב – הנקה היא הפעולה היעילה ביותר לעידוד של ייצור חלב ושמירה על התפוקה. על כן, יש להקפיד להמשיך להניק את התינוק לפחות 3 פעמים ביום ובשאר היום לשאוב חלב עם משאבת חלב שמדמה פעולה יניקה. בזמן שאיבת החלב כדאי לצפות בסרטוני וידאו של התינוק, להריח את חיתול הבד שלו ולחשוב עליו. שמת לב לירידה בתפוקת החלב? זה הזמן להגביר את תדירות השאיבות.
יתרונות של שאיבת חלב אם
הייצור של החלב בגוף נקבע באופן ישיר על פי הביקוש. ככל שהשד מתרוקן בתדירות גבוהה יותר כך הגוף יידע לייצר יותר חלב. על כן, שאיבה של חלב אם מיד אחרי הנקה או בין הנקות מסייעת להגדלת כמות החלב. יתרון משמעותי נוסף של משאבת חלב הוא האפשרות להקל על תחושת מלאות בשדיים. במהלך השבועות הראשונים לאחר הלידה כמות החלב עדיין אינה מותאמת לצריכה של התינוק וייתכן מצב בו הגוף מייצר יותר מדי חלב שמוביל לתחושת גודש וכאב. אם את מרגישה גודש בחזה והאזור של הפטמה הופך קשה, כדאי לסחוט מעט חלב באופן ידני ומיד לאחר מכן לחבר משאבת חלב לטובת הקלה על הגודש.
משאבת חלב אם היא הדרך להמשיך להזין את הילד בחלב אם גם לאחר סיום חופשת הלידה וגם כאשר האם אינה בקרבתו. הורים רבים בכל רחבי העולם משלבים בהצלחה בין הנקה לבין שאיבת חלב לטובת האכלה מבקבוק, המפתח להצלחת התהליך הוא התמדה בשילוב עם משאבת חלב אלחוטית יעילה ונוחה לשימוש.
ביאמבה כאן בשבילכן אמהות יקרות עם מגוון מוצרי הנקה והאכלה לתינוקות.